Sumartin

Sumartin

Smješten na najistočnijoj točci otoka Brača, Sumartin je sve popularnije turističko odredište. Ono je ujedno i najmlađe naselje na otoku koje su osnovali doseljenici s kopna u 17. stoljeću u bijegu pred turskim osvajačima.

Mjesto krasi visoki kameni zvonik crkve i franjevačkog samostana sv. Martina po kojemu je mjesto i dobilo ime.

Stanovnici Sumartina su iznimno ponosni na dugu tradiciju ribarstva i brodogradnje. Najistaknutiji predstavnik te tradicije je Mario Puratić koji je izumio Puretic Power Block, napravu koja je pedestih godina donijela revolucionarni napredak u svjetskom ribarstvu.

Cijenite li istinski mir i relaksaciju, goditi će vam brojne uvale i skrivene plaže, do kojih se može dospjeti samo brodicom. Istražite ih i otkrijte novu dimenziju odmora na otoku.

Ljubitelji aktivnog turizma zasigurno će uživati istražujući pješačke i biciklističke staze koje vode kroz drevne maslinike i vinograde pružajući jedinstvene mediteranske prizore.

Direktna trajektna povezanost, sigurno sidrište, opskrba vodom, strujom i gorivom za jahte, jedrilice i turističke brodice samo su dio pogodnosti koje ovo mjesto pruža.